fredag 13. april 2012

Kyllingkraft (lys)

Jeg har veldig lenge hatt planer om å lage egen kraft til å bruke i forskjellige matretter. Selv om mesteparten av buljong/fond man får i butikken er glutenfri inneholder mange dessverre hvete(maltodextrin).

Her er oppskriften jeg brukte:

1 pk. Prior kyllingsnacks 2,2kg (kan bruke alt av kylling, rester fra middag osv.)
2 gulrøtter kuttet i biter
1 selleristang kuttet i biter
1 stor løk kuttet i biter
2 laurbærblad
Vann nok til å dekke over kyllingen
ca. 10 hele pepperkorn
evt. salt (hvis du ikke tilsetter salt nå kan du lettere tilpasse behovet ved matlaging senere)

Legg kyllingen i en gryte og dekk med vann. La det koke opp og bruk en skje til å fjærne skum som kommer til toppen under oppkok. Etter dette er fjernet kan grønnsakene tilsettes. Kok videre under lokk på medium varme i ca. 2 timer. Bruk en skje til å fjerne fett og skum som kommer underveis.

Når kraften er ferdigkokt fjernes kylling og grønnsaker før kraften siles. Kjøttet på kyllingen kan spares og brukes f.eks. i suppe senere.

La kraften avkjøles og la den stå i kjøleskapet over natten. Dagen etter vil det ligge et lag med fett øverst som du skraper bort med en skje eller slikkepott.

Nå er kraften klar til å brukes eller fryses.

Tips! Skal du lage kraft til base for asiatiske retter kutter du ut laurbærbladene og tilsetter litt skivet hvitløk og fersk ingefær. 

P.s.  I tilfelle flere er like nybegynnere som jeg var på å koke kraft så er det helt riktig at kraften skal bli som gele når den er kokt på ben. Det blir flytende med en gang det varmes opp.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar