Vi nærmer oss desember og da er det tid for juleforberedelser. Skolding av mandler er noe jeg husker fra barndommen og selv om man får kjøpt ferdig skoldede mandler i dag velger jeg å bruke de få minuttene det tar.
Kok opp vann i en kjele og tilsett mandlene. La mandlene koke i et par minutter, du ser når skallet begynner å slippe. Ta så opp mandlene med en hullsleiv, eller hell over i et dørslag. La vannet renne av.
Så tar du mandelen mellom tommel og pekefinger og "skyter" mandelen ut. Det er ikke fritt for at det fyker mandler i alle retninger av og til. :)
Det er viktig at mandlene får tørke i noen dager, viktig at de ligger godt spredt utover slik at de tørker. Rør også gjerne på de et par ganger om dagen for å forkorte tørketiden.
PS! Jeg lærte av mim bestemor at hvis du skal lage kransekake er det kun halvparten av mandlene skal skoldes. Husker ikke om det kun hadde med utseendet å gjøre eller om det hadde noe å si på smaken, men jeg har i allefall fortsatt med å gjøre det på den måten.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar