tirsdag 10. april 2012

Renslighet

Renslighet på kjøkkenet er ALLTID viktig, men ekstra viktig er det ved matallergi/intoleranse. Det er ikke store mengder som skal til før en allergiker/intolerant kan bli syk.

Jeg og helt sikkert veldig mange andre blir syk av mat som har vært i kontakt med noe som inneholder allergen. Det er viktig at man har rene redskaper, slik som stekespade og skjærefjøl. Så lenge hender eller andre redskaper har vært i kontakt med allergenene MÅ de vaskes godt før man kan være sikker på at maten som lages vil være trygg for allergikere. Gluten og laktose blir ikke borte ved at maten varmebehandles.

Vær nøye med å hold overflater rene, det er ikke mer enn en brødsmule som skal til for at noen blir syke. Det er ikke for å være "dramaqueen", men å ligge våken hele natta med kraftige magesmerter er ikke gøy!

Et enkelt men virksomt er å flytte bestikkskuffen hvis den står under skjærefjølen.  Det er utrolig hvor fort brødsmuler samler seg i bestikkskuffene. Vi har også omorganisert kjøkkenet slik at det er kun en del av kjøkkenet hvor glutenholdige varer (brød, frokostblandinger etc.)oppbevares. Dette for å gjøre det bedre for meg og enklere for resten av familien. Vi har også separate pålegg.

Hvis du lager mat for en som er hyperallergisk så er det viktig å gi beskjed dersom du er redd for at maten kan ha vært i kontakt med allergener. Da kan den enkelte avgjøre om de vil ta risikoen.

Det er viktig å være klar over at hvetemel kan "henge i lufta" lenge etter baking og gi allergiske reaksjoner. Selv kan jeg ikke bake med hvetemel og har heller ikke hvetemel i huset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar